• .
  • .
  • ..
  • ..
  • ...
Pagina laadt...

Denkenin dialoog

INDIVIDUELE GESPREKKEN
Voor
• particulieren
• professionals
• bestuurders
• Comenius-deelnemers en
• filosofisch practici (opleiding, supervisie)

In centrum Utrecht
bij uitzondering ook online

Inkomensafhankelijke tarieven voor particulieren

VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN

BOEK EEN SESSIE

Een personal trainer

voor je denken


Denken doen we allemaal. Of toch niet? Als we onze waarden, onze manieren van redeneren en de begrippen die we hanteren nog niet zelf hebben onderzocht, mag wat we doen eigenlijk geen denken heten. Dan vertrouwen we op denk-routines die misschien vaak wel werken, maar waarover we niet de baas zijn. Die niet echt van ons zijn.

Dat kan lang goed gaan. In het leven van alledag krijg je ook met geleend denkgereedschap veel voor elkaar. Maar niet altijd alles. Soms blijkt het leven complexer dan je dacht. Je denkraam is ineens te klein, zoals een broek of een trui toen je als kind in de groei was. Dan kom je misschien op een dag tegenover Harm te zitten, in Utrecht, en zeg je: ‘Ik ga met mijn denken steeds in een kringetje rond.’ Of iets wat daarop lijkt.

Stop met piekeren, begin met denken

Dat je vastloopt in zo’n kringetje duidt erop dat je denken toe is aan een ontwikkelingssprong. Als je dat signaal serieus neemt, ben je bij Harm aan het goede adres. Naar aanleiding van het probleem waarmee je te maken hebt, bijvoorbeeld op het vlak van je werk of je opleiding, de liefde, je identiteit, of een gewetensvraagstuk neem je in een aantal sessies je denken onder de loep. De waarden die je motiveren, de begrippen die je benut, je manieren van redeneren, je aannames, (voor-)oordelen en overtuigingen. Harm maakt het je moeilijk met de vragen die hij stelt en de opdrachten die hij geeft.

Zo wordt je denken rijker en verfijnder, kritischer en krachtiger. Nieuwe perpectieven openen zich. Ons denken heeft van nature de neiging om steeds zijn grenzen te verleggen, maar daar komt wel oefening aan te pas. Zelf denken is niet vanzelfsprekend. Harm kan daarbij je mentor zijn. Een personal trainer zoals in de sportschool, maar dan voor je geest.

Bezoekers zeggen dat ze door de gesprekken meer ruimte ervaren en meer vrijheid. Ze zijn dialectisch gaan denken. Tegenstrijdigheden worden nu herkend als de opmaat tot nieuw inzicht. Vastlopen betekent nu: klaar zijn voor de sprong. Hun denken is, kortom, geen piekeren meer, maar een creatief proces. Ook jij kunt, met wat inspanning, uit je te krappe denkraam breken. Zodat je op dinsdag kunt denken wat je op maandag nog niet denken kon.

Een beproefde werkwijze

Harm doet dit werk nu twintig jaar. Hij ontwikkelde een methode van filosofische gespreksvoering die veel navolging vindt en die de basis vormt van de beroepsopleiding tot filosofisch practicus. Kennismaken met Harm kan kosteloos en vrijblijvend en iedereen is welkom, van ‘illegaal’ tot generaal. De enige vereiste is dat je vermoedt dat je denken beter kan en dat je daaraan wilt werken.

Kennismaken is kosteloos en verplicht tot niets.

Harm van der Gaag

Tarieven voor particulieren (2024)
Bruto maandinkomen Per sessie Per vier sessies
Tot 2.000 70 230
2.001 - 3.000 100 340
3.001 - 5.000 130 450
5.001 - 9.000 180 640
Meer dan 9.000 240 880

Dit zijn de tarieven (excl. btw) voor particulieren/zelfbetalers. Elk traject start, na de gratis kennismaking, met een pakket van vier sessies. Daarna kunnen ook losse sessies worden geboekt. Vormen de kosten ondanks de berekening naar draagkracht een beletsel? Maak daar dan tijdens de kennismaking melding van; Harm kan een aantal mensen een gereduceerd tarief aanbieden.

Voor niet-zelfbetalers gelden andere voorwaarden en tarieven. Zij ontvangen een offerte na telefonisch overleg.

De Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.

/ Wat is dialectiek?

Dialectiek is het avontuur aan de grenzen van ons denken. Een ernstig spel van paradoxen met als inzet niets minder dan waarheid, wijsheid en vrijheid.